Érvényes pályázatok: újak, kiírók szerint, érvényesség szerint, tárgymutató szerint, módosultak
Pályázatok Pályázatok
Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldése e-mailben
Vissza
Cím:
Skanzen múzeumi bolt új ajándéktárgyainak megtervezése
Kiíró:
Magyar Formatervezési Tanács; Szabadtéri Néprajzi Múzeum; Skanzenért Közhasznú Nonprofit Kft.
Határidő:
10/31/2018
Érvényes:
10/31/2018
Tárgymutató:
ajándéktárgyak tervezése
Pályázhat:
olyan természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiség nélküli gazdasági társaság nyújthatja be, akinek lakóhelye, vagy székhelye Magyarországon van
A kiíró(k) adatai
Napi Pályázati Értesítő >>>

Pályázati felhívás
a Skanzen múzeumi bolt új ajándéktárgyainak megtervezésére

Te milyennek látod a Skanzent?
Absztrakt
A Szabadtéri Néprajzi Múzeum, vagy közismertebb nevén a szentendrei Skanzen már 50 éve törekszik a magyar kulturális örökség bemutatására. Speciális szabadtéri intézmény, hiszen a területén található építmények jelentős részét nem másolatban építette fel, hanem áttelepítette azokat. A skanzen módszer lényege, hogy a népi építészeti szempontból megőrzése szánt építményeket nem önmagukban, hanem azokat kontextusukban, a korábbi falusi utcaképet lemodellezve mutatja be. A hagyományos növény- és állatvilág, a gazdasági-, illetve középületek (csűr, disznóól, pajta, templom, szatócsbolt, kocsma, borozó stb.) elválaszthatatlan részei a településképnek. A Skanzen célja, hogy a 18. század közepétől napjainkig bemutassa a világban élő magyarság életmódját.
Ahogy változik a körülöttünk lévő világ, úgy a múzeumnak is állandóan változnia kell. A felgyorsult kommunikáció, az állandóan új élményekre vágyó közönségünk, a Skanzenben állandóan látható attrakciók, a raktárakban megbúvó műtárgyak indították el azt a gondolatot, hogy mekkora szükség van a Skanzenben összegyűjtött tudás mindenki számára elérhetővé tételére. A Skanzen egyik legfontosabb célkitűzése, hogy megmutassa hogyan használható a hagyományos tudás a 21. században. Évek óta dédelgetett vágyunk, hogy a Múzeumban a látogatókat fogadó élmények, a tárgyakon fellelhető motívumok, a lakóházakban található izgalmas tárgyak, vagy az elődeink által használt mindennapi eszközök a látogatók által is kézzel foghatóak és hazavihetőek legyenek. A lehető legközelebb kell vinnünk a Múzeumot a közönségünkhöz. "Skanzen élményt" kívánunk nyújtani látogatóinknak azzal, hogy aktív résztvevőként tapasztalhatják meg a korábban élt emberek mindennapjait, tevékenységeit, eszközeit, szórakozásait, egész életvitelét. Ebből pedig tudást merítenek mindennapjaik számára.
Ezen célunk elérése érdekében, a Magyar Formatervezési Tanács, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Skanzenért Közhasznú Nonprofit Kft. pályázatot hirdet, melynek célja a "Skanzen élményt" megtestesítő, a Skanzen arculatához illeszkedő ajándék- és használati tárgyak arculatának tervezése a Skanzen múzeumi boltja számára. A látogatók térjenek haza egy csöppnyi Skanzen élménnyel. Ez lehet egy a Múzeumban ellesett gasztronómiai praktikákhoz kapcsolódó egyedi fakanál, a Sárközi motívumokat alapul vevő okostelefon tok, vagy a Múzeum területén felbukkanó karakterek újragondolt kalapja, vagy éppen fülbevalója.

Pályázati témakörök és értékkategóriák
A Múzeum attrakcióit és gyűjteményeit újszerűen feldolgozó, olyan egyedi ajándék- és/ vagy használati tárgyak ötleteit, arculati terveit várjuk, amelyek népszerűsítik a Múzeum értékeit, megállják helyüket designtárgyként, a mindennapi tevékenységeink során használati eszközként is funkcionálnak. Fontos szempont a tervek elkészítésénél, hogy olyan végtermékek szülessenek, amelyek a Múzeum három legfontosabb célcsoportja, az óvodás és általános iskolás gyerekek, a gyermekek szülőkkel, nagyszülőkkel valamint a fiatal felnőttek számára eladhatóak.
A pályázatot termékkoncepciók és grafikai koncepciók kategóriában írjuk ki.
Kis és nagy szériában gyártható termékek, termék rendszerek kollekciók, arculat és csomagolásterveit várjuk a pályázóktól.
A Skanzenben található tudásra alapozva szeretnénk a boltokban bizonyos termékekből kollekciókat alkotni. Gasztronómia témában, pl. egy fűszerkeverék, egy tálca, egy készétel csomagolásának arculati tervezése, mely esetben a termékek külső megjelenéséből árad a "Skanzen élmény", a Skanzenben megszerezhető tudás. A beadott pályázatok esetében, a kollekciókba illeszkedő termékek esetében kérünk anyagleírást, fontos meghatározni a kivitelezés anyagigényét, ár-érték arányát, célcsoport specifikációját.
A múzeum eddigi tapasztalatai alapján a legkelendőbb, vagy a portfólió tekintetében hiánypótló termékek, grafikai koncepciók számára felhasználási kategóriák lehetnek:
- Ékszer (pl. fülbevaló, bross, gyűrű, nyaklánc).
- Játék (pl. logikai, ismertető, szórakoztató).
- Étkezéssel és tálalással kapcsolatos termékek (pl. vágódeszka, kötény, tálca, étkészlet, bögre, kávés- és teáscsésze, edényfogó, konyharuha, kés, kulacs/termosz, bogrács, grillező eszközök stb.)
- Lakásdekoráció (lakástextilek, dekorációs elemek, használati tárgyak).
- Öltözékkiegészítők (táska, vászonszatyor, kendő, papucs, kitűző, öv, pénztárca stb.).
- Dísztárgy (pl. képkeret, nipp, terítő, házi áldás).
- Kozmetikumok (pl: szappan, tisztálkodási szerek és eszközök).
- Tartós élelmiszerek (pl.: sajt, lekvár, szörpök stb.).
- Szeszes italok.
- Papíráru (pl.: notesz, füzet, jegyzetfüzet, naptár, képeslap, poszter, naptár, nyomat stb.).
Irányadó felhasználási anyagok lehetnek: porcelán, üveg, kerámia, textil, fa, papír, fém, bőr. Ajánlott témakörök: gyerekek, állatok, Skanzen élmény, mesterségek és motívumok, gasztronómia, retro.

Pályázati feltételek
A pályázatot olyan természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiség nélküli gazdasági társaság nyújthatja be, akinek lakóhelye, vagy székhelye Magyarországon van. A pályázat beadása regisztrációhoz kötött. A regisztrációt a regisztrációs lap kitöltésével és elküldésével, 2018. szeptember 30-ig várjuk az ilyenaskanzen@sznm.hu e-mail címre. Minden regisztrálót rögzítünk a Skanzen látogatói rendszerében egy kódszámmal, mely egy ingyenes belépési jogosultságot biztosít a Múzeum területére a pályázó számára. 2018 szeptemberében, az addig regisztrálók számára 2 alkalommal tárlatvezetést tartunk a Skanzen területén.
A regisztráció nem jár tervleadási kötelezettséggel, viszont feltétele a pályázat beadásának. A múzeumi látogatási alkalommal van lehetőség élményekkel, inspirációval feltöltődni a pályázóknak a pályamunkák elkésztéséhez. Egy belépéssel a Skanzen területén bármennyi idő eltölthető. A látogatás előtt, a Múzeum információs pultjában, személyi igazolvány felmutatásával tudtok egyedi belépőjegyet kapni.

A pályázat benyújtásának határideje 2018. október 31.

A pályázat benyújtásához kitöltött regisztrációs lap, pályázati lap, illetve A/4-es formátumú szöveges és színes képi/fotó dokumentáció szükséges, az elkészített tervek mellett. A dokumentációra vonatkozó részletes megkötéseket a jelentkezési lap tartalmazza. Az adatlapot zárt borítékban, csatolva kérjük beadni, a pályamunkával együtt, 2018. október 31-ig.
Egy pályázó több pályázatot is benyújthat.
Pályázni lehet minden olyan alkotással, amely:
- 3 évnél nem régebbi,
- más személy, intézmény, vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság szerzői és iparjogvédelmi jogát nem sérti (erről az adatlapon kell nyilatkoznia),
- a pályázatra csak olyan pályaművek adhatóak be, amelyek esetleges sokszorosítása más személy, intézmény, vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság szerzői és iparjogvédelmi jogát nem sérti (erről az adatlapon kell nyilatkoznia).
Érvénytelen a pályázat amennyiben:
- a pályázati feltételeknek nem felel meg,
- hiányos a mellékelt dokumentáció,
- határidőn túl érkezik be,
- szerzői jogokat sért.
A pályázat benyújtási határideje: 2018. október 31.

A pályázatok érékelése
A bírálóbizottság a beküldött dokumentáció alapján dönt arról, hogy mely pályaművek részesülnek díjazásban, illetve melyeket hívja be a 2019 tavaszán rendezendő kiállításra és szakmai napra. A pályázatokat egy példányban, postai úton ajánlott küldeményként, futárszolgálat útján vagy személyesen lehet eljuttatni a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, 2000 Szentendre, Sztaravodai út 75. címre. Személyesen a Szabadéri Néprajzi Múzeum látogatói bejáratánál (autóval érkezőknek 2. kapu), az Információs pultban adhatod le az anyagot. A bírálóbizottság döntéséről a pályázók emailben kapnak értesítést. A döntéssel szemben jogorvoslatnak helye nincs.
Értékelési szempontok:
- újszerűség, egyediség, kreativitás,
- a Skanzen élmény megjelenítése / megragadása,
- kis szériában gyárthatóság biztosítása,
- költséghatékony sorozatgyárthatóság
- formai követelmények (forma és funkció egysége),
- a kiírt témakörökbe illeszkedik,
- a pályázati kiírásban lévő célcsoport, korosztály számára befogadható, felhasználóbarát kialakítás,
- környezetvédelmi, ill. környezetbarát szempontok figyelembe vétele (fenntarthatóság),
- versenyképesség nemzetközi viszonylatban.

A bírálóbizottság tagjai
Auth Attila
Aranyos Sándor
dr. Cseri Miklós
Hefkó Mihály DLA

Díjazás
A díjazott munkák alkotói oklevélben és pénzjutalomban részesülnek. Kategóriánként a következő díjakat osztjuk ki:
Az első 2 helyezett pénzjutalomban részesül
1. helyezett nettó 150 000 Ft
2. helyezett nettó 100 000 Ft
A két helyezetten túl, egy különdíjat, és egy közönségdíjat osztunk ki.*
A bírálóbizottság által legjobbnak ítélt további pályamunkák meghívást nyernek a Skanzen galériájában 2019 tavaszán szervezett kiállításra és egész napos workshopra, valamint elismerő oklevélben részesülnek.*
Horváth Anita
Kassai Ferenc
Kecskés Orsolya
Koós Pál
Dr. Németh Edit
dr. Sári Zsolt
Rejka Erika DLA
dr. Ruttkay Zsófia
Eredményhirdetés
A bírálóbizottság által kiválasztott pályaművek 2018. november 30-át követően kerülnek kihirdetésre. A beérkezett pályamunkákból a Skanzenért Közhasznú Nonprofit Kft. díjazástól függetlenül tetszőleges számú tervet választhat ki, amelyeket a tervezővel történő egyedi megegyezés alapján gyárthat és eladásra sokszorosíthat a múzeumi bolt számára. A pályázó kiírói a pályázatot eredménytelennek nyilvánítják, ha egyetlen beadott munka sem felel meg a pályázatban kiírt kritériumoknak, vagy ha 10 db-nál kevesebb munka érkezik be.

Bemutatás
A bírálóbizottság által kiválasztott pályaművek kiállítás keretében kerülnek bemutatásra 2019. tavaszán a Skanzen időszaki kiállításainak otthont adó Skanzen Galériában, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum területén. A kiállítás megnyitója alkalmából a Múzeum egy szakmai tematikus napot és ehhez kapcsolódó workshopokat és designvásárt szervez. A kiállítás költségét a kiírók fedezik. A pályaműveknek a kiállítás helyszínére történő szállítása, majd a kiállítás utáni elszállítása a pályázók feladata és költsége, a kiállítás szervezőivel egyeztetett módon. Amennyiben a kiállítók nem szállítják el műveiket az előre egyeztetett időpontra, azt a kiállítás szervezőinek nem áll módjában megőrizni.

További információ
A pályázattal kapcsolatban további információt nyújt:
Aranyos Sándor
Skanzenért Közhasznú Nonprofit Kft.
aranyos.sandor@sznm.hu
+36 30 835 9112
http://www.sznm.hu

Ingyenes e-mail tanfolyam
Legalább ennyit a
forrásteremtésről címmel
Magam csináljam vagy bízzak meg egy szakembert?  Akármelyik utat választja van egy minimum, amit mindenképpen tudnia kell.
Ha Ön(ök) csinálják, akkor magától értetődő, hogy érteni kell hozzá, ha mást bíznak meg, akkor annyi tudásra lesz szükségük, hogy tudjanak megrendelni és átvenni.
Ezt a tudást szerezheti meg ezen a tanfolyamon, ami egyben jó alap arra, hogy ha saját maga vág bele könnyű legyen hozzátanulni.

Ne csak olvassa és nézze (filmek is lesznek a leckékben), csinálja is.
A forrásteremtésnél ezt alig kell magyarázni, hiszen elméletben forrást szerezni enyhén szólva marhaság.
Ezért arra kérem, hogy az egyes levelekben olvasottakat azonnal valósítsa meg a gyakorlatban.
Ne feledje, akármilyen kis lépés sokkal többet ér, mint az álldogálás a rajtvonalnál...
Az egyes leckéket e-mailben kapja meg, hetente egyet.
Jó tanulást és eredményes forrásszerzést kívánok!
Huszerl József szerkesztő
Itt iratkozhat fel

Távoktatási tanfolyamainkHírek a Főoldalról


Ingyenes hírlevelünkre
itt iratkozhat fel

Nyomtatóbarát változat
A pályázat linkjének elküldáse e-mailben
Vissza
Felhasználási feltételek
Adatvédelem
Levél a szerkesztőnek
Médiaajánlat
Impresszum